Posted on

Cum semanarea este pe cale sa incepaa, va trebui sa te pregatesti intens in acest scop si sa pregatesti totodata si combina. Fermierii vor trebui sa ia in calcul si pregatirea combinei pentru sezon astfel incat sa dea rapid startul pentru noile lucrari.

Curatarea combinei este o lucrare importanta

Combina este o investitie importanta petnru germieri si durata buna de functionare a acesteia va depinde extrem de mult de modul in care ea este intretinuta in momentul in care nu este folosita pe perioade lungi de timp. De aceea, dupa fiecare sezon de recoltat, atunci cand exista o perioada de inactivitate mai lunga, combina va trebui sa fie intretinuta si aici sunt mai mult elemente de care va trebui sa se tina cont. in primul rand va trebui decuplat headerul si demontat elevatorul central pentru a putea fi facuta o curatare a combinei mai completa si mai usoara.

De asemenea va trebui sa tii cont de faptul ca daca sunt unele componente deteriorate si va trebui sa cumperi curele combine si alte astfel de piese pentru a le inlocui pe cele vechi. Curatarea combinei de praf, de pamant si de toate resturile care au ramas dupa recoltare este foarte importanta pentru ca aceste materiale pot sa retina umiditatea si sa favorizeze rugina.

Curatarea va incepe prin cuplarea batozei pentru ca mizeria si praful sa isasa din combina. Ulterior, se demonteaza anumite componente pentru ca accesul la partile interne ale combinei sa fie mai facil. Duza pompei de spalat trebuie sa fie la o distanta mare fata de partea metalica – mai exact la aproximativ 30 cm astfel incat jetul de apa sa nu fie prea aproape ca sa se exfolieze vopseaua.

Jetul de apa nu trebuie sa fie indepartat direct spre conexiunile electrice sau catre alte lemeente, cum ar fi lagarele cu rulmenti si este bine sa fie inclinat la 25 – 0 de grade fata de suprafata de curatat. De asemenea, temperatura si presiunea apei nu trebuie sa fie foarte mari. Inainte de curatare, trebuie sa fie demontate lanturile si sitele pentru o pregatire optima. Multi foloses vaselina pentur a gres alanturile, dar nu reocmandam acest lucru pentru ca praful intra in ea si devine abraziv, uzand exagerat materialul.

Este ideal ca lanturile sa fie imersate in ulei, sa fie scurse si remontate pe combina. Totodata, se recomanda ca toate intinzatoarele si curelele sa se verifice. De regula, ele sunt actionate cu arcuri care au indicator de lungime. Unele persoane recomanda demontarea si slabirea curelelor, mai exact detensionarea lor, dar tinand cont de faptul ca perioada de stocare a cobinelor este mare si ele trebuie sa fie pornite din cand in cand pentru ca aerul conditiont sa functioneze si pentru ca bateriile sa se incarce, aceasta operatiune poate fi considerata inutila. Este recomandat ca aceste curele sa ramana in pozitie de lucru normala.

Bateriile trebuie sa fie scoase si stocate in camere care au umiditatea reudsa si la o temperatura indeajuns de mare astfel incat sa nu se descarce si sa fie periodic incarcate. Daca raman pe combina, la o luna sau cel mult doua se va porni motorul si vor fi lasate sa functioneze pentru minim o ora pentru ca bateriile sa se poata incarca si sistemul de aer conditionat sa ramana in stare buna de functionare.

Un element important pe care cei mai mult fermieri il ignora este mentinerea rezervorului de motorina plin, astfel incat in interior sa nu apara conens sau apa scursa sa nu ajunga in motorina.