Posted on

Mancarea este un subiect interesant pentru foarte multi turisti si in plus, este important de mentionat faptul ca multi turisti straini vin aici pentru mancarea traditionala. Sa vedem cu ce ne incanta Muresul din punct de vedere traditional si la ce ar trebui sa se astepte turistii care ajung aici.

Tine cont de faptul ca pe langa mancarurile traditionale din Judetul Mures, aici poti gasi si preparate europene sau internationale, astfel incat sa nu te simti constrans sa mananci doar traditional.

Fasole in paine

Fasolea in paine pare a fi un preparat traditional in judetul Mures. Il vei gasi la toate restaurantele si numerosi turisti aleg sa savureze acest preparat. Este vorba despre o ciorba de fasole destul de densa, care are in interior carne afumata, de porc si care se serveste intr-un bol de paine. De asemenea, cele mai multe restaurante ofera si ceapa atunci cand servesc aceast preparat. Desigur, exista si varianta de post fara carne. Painea este de casa si este absolut delicioasa, mai ales in combinatie cu ciorba de fasole.

Lichiu de prune

Lichiul cu prune ste facut din crema de ris si smantana si este una dintre placintele preferate petnru toamna. Zeama dulce acrisoara din pulpa de prune intra in crema de gris si in aluatul dulceag similar cu cel de cozonac. Aceasta este o placina traditionala din Ardeal pe care bunicile o coceau pe vatra sau in cuptorul de facut paine. Acum, o poti gasi oriunde in Mures, iar in Sighisoara fiecare restaurant o are, deci este cu siguranta momentul sa o incerci daca ajungi aici. Dupa ce vezi mai multe obiective turistice Mures cu siguranta ai nevoie de ceva dulce.

Gulas

Gulasul este una dintre cele mai cunoscute mancaruri din Ardeal. Intre timp a avut mai multe adaptari si s-a transformat de mai multe ori de-a lungul timpului. Gulasul unguresc din Ardeal este diferit foarte mult de cel preparat la Budapesta si are un gust propriu si arome traditionale romanesti. Este ideal sa citesti inainte toate ingredientele pentru a te asigura ca nu este nici prea iute pentru tine, sau nici prea dulce pentru ca exista amandoua variantele.

Gomboti cu prune

Galustele cu prune sau gombotii asa cum ii numesc ardelenii au de fiecare data gustul copilariei. Pe langa faptul ca pot sa fie savurate indiferent de vasta, galsutele iti vor aminti de fiecare data de deserturile facute de mame si de bunici acasa. Aceste galuste sunt savuroase si sunt unele dintre cele mai apreciate de catre turistii straini care le savureaza cu mare drag.

Varza a la Cluj

Varza a la Cluj nu se face doar in Cluj, fiind specifica ardealului. Este o varza savuroasa si nu difera cu mult in ceea ce priveste compozitia de sarmalele pe care deja le cunoastem. Anumite persoane le considera de fapt samrmale neasamblate pentru ca varza a la Cluj contine carne tocata cu orez, varza tocata si uneori chiar smantana, in functie de preferinte. Prin urmare, aceleasi ingrediente ca in sarmale doar ca asamblarea este diferita.