Posted on

Este un fapt: razele UV ne fac pielea mai fragila. Prin urmare, este esential sa aplicati zilnic o protectie solara pentru a-l proteja de soare. Acelasi lucru este valabil si pentru pielea tatuata, mai ales atunci cand tatuajul este recent. Cand tocmai ti-ai facut un tatuaj, trebuie sa-l protejezi de soare ca pe o rana. In cazul in care tatuajul s-a vindecat, trebuie protejat de soare in mod normal, asa cum ati face pentru fata si corp, cu kit-uri ingrijire tatuaj.

Dar atunci, cum protejezi un tatuaj recent de soare? In cazul in care tatuajul a fost facut cu mai putin de sase saptamani inainte de expunerea la soare, trebuie sa adoptati in mod imperativ o dubla protectie. In primul rand, o protectie “mecanica”, adica trebuie sa va puneti un bandaj adecvat pe tatuaj si sa purtati un articol de imbracaminte care sa acopere partea tatuata a corpului. Aveti grija, hainele ude lasa sa patrunda soarele. In sfarsit, protectia solara: aplicati o crema cu protectie solara 50+ la fiecare doua ore.

In orice caz, evitati sa va faceti un tatuaj daca stiti ca veti pleca in curand in vacanta. Vei purta tatuajul pentru tot restul vietii, asa ca proiectul tau poate astepta inca cateva saptamani.

Care sunt riscurile expunerii la soare a unui tatuaj recent?

Cand v-ati facut un tatuaj, pielea a fost atacata si trebuie protejata timp de sase saptamani pentru a se vindeca corespunzator. Daca nu va protejati un tatuaj recent la soare, riscati mai multe lucruri. Primul pericol? Hiperpigmentare post-inflamatorie. Cu alte cuvinte, vor aparea pete inestetice mai intunecate pe pielea dumneavoastra. Aceste pete au nevoie de cateva luni sau chiar ani pentru a disparea. Trebuie sa stiti, de asemenea, ca exista putine tratamente disponibile astazi pentru a scapa de ele.

Un alt risc? Modificarea conturului si a culorii cernelii tatuajului tau. O vedeta care se transforma in pudel, trebuie sa recunosti ca te face sa visezi mai putin! Mai serios, este nevoie de cinci pana la zece sedinte cu laser, in medie, pentru a elimina un tatuaj. Iar rezultatele perfecte sunt rare.

Cum sa va protejati tatuajul de soare in timpul verii?

O repetam din nou: ar trebui sa evitati sa va faceti un tatuaj chiar inainte de vacanta. Dupa cum am mentionat deja, un tatuaj recent trebuie protejat de soare. Asadar, ar trebui sa puneti intotdeauna un bandaj special pe noul tatuaj, sa-l protejati in permanenta de razele UV cu haine si sa aplicati crema de protectie solara SPF50 la fiecare doua ore. In plus, anumite activitati de vara, cum ar fi inotul in mare sau in piscina, sunt puternic descurajate.

Ce zici de tatuajele cu cicatrice? Indiferent daca aveti sau nu pielea tatuata, ar trebui sa evitati (neaparat) expunerea prelungita la soare. Razele UV deterioreaza pielea, accelereaza imbatranirea pielii si pot, de asemenea, altera tatuajele. Prin urmare, este important sa evitati sa stati prea mult timp pe un sezlong in timpul verii.