Se crede ca in regiunea Manciuria din China a dat nastere unui obicei care s-a internationalizat de-a lungul secolelor pentru a ajunge la intreaga planeta. Exista dovezi ca acum mai bine de 2.000 de ani chinezii au consumat ceai kombucha pentru a profita de proprietatile sale stimulatoare si vindecatoare.
Kombucha este preparat ca un ceai dupa un proces de fermentare cunoscut sub numele de SCOBY, o cultura de bacterii si drojdii, in plus fata de ciuperca kombucha. Tocmai acest lucru il face sa devina o bautura bogata in vitamine, minerale si acizi organici esentiali. Gasiti aici mai multe astfel de ceaiuri inspirate de medicina traditionala chineza.
Deoarece acest ceai a devenit o tendinta globala, este pertinent sa se concentreze pe intelegerea pe deplin beneficiile sale, aplicatii si posibilele efecte secundare.
Pentru ce este kombucha?
Inca din China antica, kombucha a parcurs un drum lung pentru a fi printre cele mai solicitate produse de pe continentul european. Boom-ul sau nu este surprinzator, deoarece exista multe proprietati si beneficii.
Printre contributiile pe care kombucha le ofera in domeniul medicinei umane se numara urmatoarele:
- Scade colesterolul. Poate reduce markerii colesterolului rau (LDL) si poate creste nivelul colesterolului bun (HDL). Deci, este benefic pentru inima si circulatia sangelui.
- Ajuta ficatul si rinichii. Se realizeaza acest lucru prin stimularea enzimelor hepatice pentru a elimina mai usor de compusi toxici. In plus, aceasta bautura imbunatateste metabolismul zaharurilor si functionarea generala a rinichilor.
- Intareste sistemul imunitar. Bacteriile si drojdiile continute in kombucha ajuta la intarirea sistemului imunitar in prezenta unor posibile infectii, ceea ce il face un antibiotic natural.
- Are un continut ridicat de vitamine si minerale: Contributia sa de vitamina B si C, fier, zinc, cupru si mangan ajuta organismul in procese biochimice importante.
Proprietatile kombucha
- Are proprietati antioxidante.
- Are efecte vasodilatatoare si antiinflamatorii.
- Acesta serveste ca o crema hidratanta, fiind bogat in apa, vitamine si minerale.
- Virtutile sale antibacteriene sunt recunoscute.
- Are atribute digestive.
- Acizii si probioticele sale organice pot echilibra si regla flora intestinala.
- Are un efect diuretic.
- Are actiune purificatoare.
- Este stimulativ.
- Are proprietati astringente.
Beneficiile pentru sanatate ale Kombucha
Se prepara cu amestecul unui ceai verde sau negru si o cultura simbiotica de drojdii si bacterii benefice, pe langa ciuperca kombucha care are un aspect gelatinos si este capabila sa transforme polifenolii ceaiului in alti compusi organici, dupa o fermentare cuprinsa intre 7 si 14 zile.
In aceasta perioada devine o bautura racoritoare oarecum acida si la care ii puteti schimba aroma prin adaugarea de fructe naturale dupa procesul de fermentare.
Beneficiile ceaiului kombucha pentru organism sunt diverse, printre care se numara:
- Ofera antioxidanti. Este un aliat pentru lupta impotriva radicalilor liberi si a deteriorarii celulelor.
- Este un probiotic natural. Se sustine ca activeaza sucurile gastrice si imbunatateste procesul de admisie si absorbtie a nutrientilor, ceea ce optimizeaza digestia.
- Va ajuta sa pierdeti in greutate. S-au spus multe despre beneficiile kombucha pentru pierderea in greutate, in mare parte datorita puterii sale de a curata corpul de toxine, de a imbunatati tractul intestinal si de a expulza grasimile acumulate, desi altii cred ca kombucha te ingrasa.
- Ajuta la detoxifierea organismului. Componenta sa de acid glucuronic reuseste sa adere la substantele toxice si le elimina in urina.