Posted on

 

Ce este vitamina D?

Vitamina D este o vitamină liposolubilă și este un nutrient esențial care ajută corpul să absoarbă calciul din alimentație. Împreună, calciul și vitamina D contribuie la formarea și dezvoltarea oaselor, respectiv le ajută să rămână puternice. Totodată, vitamina D are și alte beneficii, cum ar fi efectul său pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și acțiunea sa în combaterea infecțiilor.

De ce au copiii nevoie de vitamina D?

Copiii au nevoie de un aport optim de vitamina D pentru a le asigura oase sănătoase și puternice. De asemenea, vitamina D contribuie la vindecarea oaselor în urma unor leziuni, fracturi sau operații.

De unde putem obține vitamina D?

Soare

Corpul nostru este capabil să sintetizeze vitamina D atunci când pielea noastră este expusă la soare. Cu toate acestea, este foarte greu să obținem cantitatea necesară de vitamina D în acest mod. Majoritatea copiilor și adulților petrec foarte mult timp înăuntru, la școală ori la serviciu, iar atunci când sunt în aer liber, trebuie să fie atenți să își protejeze pielea pentru a preveni dezvoltarea melanomului sau deteriorarea pielii cauzată de expunerea excesivă la soare.

Alimentație

Există destul de puține alimente care conțin vitamina D în mod natural, printre care peștii uleioși și uleiurile de pește, iar copiii nu prea consumă aceste alimente. Din acest motiv, unii producători adaugă vitamina D la lapte, iaurt, formule pentru bebeluși, sucuri, cereale sau alte alimente. În urma acestui proces, alimentele menționate vor fi fortificate cu vitamina D, însă nici astfel nu se poate garanta aportul optim.

Suplimente

Pentru a le asigura necesarul de vitamina D, copiii pot avea nevoie de diferite multivitamine sau suplimente cu vitamina D, care apare sub denumirea de vitamina D3. Aceste suplimente destinate copiilor pot apărea sub formă de tablete, bomboane gumate, comprimate masticabile sau chiar și sub formă de lichid ori spray, și se pot cumpăra și fără prescripție medicală. Pentru a alege varianta cea mai potrivită copilului tău, cere sfatul unui medic sau farmacist, și alege din sortimentul bogat Vitaking.

Care este necesarul zilnic de vitamina D al copilului meu?

Vitamina D se măsoară în unități internaționale (UI).

Bebelușii care încă nu au împlinit un an au un necesar zilnic de 400 UI de vitamina D. Formulele pentru bebeluși conțin 400 UI pe litru, așadar i se poate asigura astfel aportul optim. În cazul în care bebelușul tău bea doar lapte matern, poți cere sfatul medicului pentru a alege un supliment potrivit de vitamina D.

Copiii de peste un an pot avea nevoie de 600-1000 UI de vitamina D pe zi.

Unii copii pot avea nevoie de mai multă vitamina D, cum ar fi cei care au diferite probleme de sănătate, se recuperează după o operație la os sau iau medicamente care interferează cu felul în care corpul lor utilizează vitamina D.

Cum îmi ajut copilul să obțină destulă vitamina D?

Deoarece vitamina D este foarte importantă, trebuie să te asiguri că copilul tău consumă necesarul zilnic. Cel mai simplu mod este să îi dai un supliment de vitamina D sau o multivitamină cu vitamina D de la Vitaking.

Ce legătură are vitamina D cu calciul?

Pe lângă multe alte roluri în organism, vitamina D ajută la absorbția calciului în organism pentru a construi oase sănătoase și puternice. Asigurarea aportului optim de calciu este mai ușoară, deoarece există o mulțime de alimente bogate în calciu pe care copiii le pot consuma cu ușurință în fiecare zi, cum ar fi laptele, brânzeturile sau iaurtul. Unele companii fortifică și diferite alimente cu calciu, cum ar fi cerealele, pâinea sau sucurile.