Posted on

Fungicidele sunt substante chimice utilizate in agricultura si horticultura pentru a preveni, controla sau eradica infectiile fungice care pot afecta plantele si recoltele. Acestea joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii plantelor si in asigurarea unei productii agricole eficiente. Exista mai multe tipuri diferite de fungicide, fiecare cu caracteristici si moduri de actiune specifice.

Fungicidele sunt substante chimice sau biologice utilizate pentru combaterea si prevenirea dezvoltarii ciupercilor patogene in agricultura si in industria horticola. Aceste substante sunt esentiale pentru a proteja culturile agricole si plantele ornamentale de boli fungice care pot cauza daune semnificative in ceea ce priveste randamentul si calitatea productiei. Fungicidele functioneaza prin inhibarea cresterii si dezvoltarii ciupercilor sau prin distrugerea acestora. Ele pot fi aplicate sub forma de spray-uri, pulberi sau solutii, iar selectia adecvata a fungicidului si a metodei de aplicare depinde de specia de ciuperci si de planta afectata. Este important sa se utilizeze fungicide in mod responsabil si sa se respecte dozele recomandate pentru a minimiza impactul asupra mediului si pentru a mentine eficacitatea in controlul bolilor fungice.

Fungicidele de contact

Fungicidele de contact sunt denumite astfel deoarece trebuie sa intre in contact direct cu organismul fungicid pentru a avea efect. Acestea actioneaza prin distrugerea peretilor celulari ai fungilor sau prin inhibarea proceselor vitale ale acestora. De obicei, fungicidele de contact trebuie aplicate pe toate partile expuse ale plantei si trebuie reaplicate in mod regulat, deoarece nu ofera o protectie pe termen lung. Un exemplu de fungicid de contact este sulfatul de cupru. Vezi aici totul despre fungicide.

Fungicide sistemice

Fungicidele sistemice sunt absorbite de plante si se deplaseaza in interiorul acestora, protejandu-le in intregime. Acestea sunt eficiente in controlul bolilor fungice care au patruns deja in tesuturile plantelor. Fungicidele sistemice ofera o protectie pe termen lung si pot fi mai eficiente decat cele de contact. Exemple de fungicide sistemice includ triazolii si strobilurinele. Fungicidul Cabrio Top este unul din cele mai eficiente.

Fungicide mixte

Aceste fungicide combina caracteristicile fungicidelor de contact si sistemice. Ele actioneaza ca fungicide de contact atunci cand sunt aplicate pe suprafata plantelor, dar sunt, de asemenea, absorbite de plante si se deplaseaza in interiorul acestora, oferind o protectie mai completa. Acestea pot fi eficiente in controlul bolilor fungice care afecteaza atat partea exterioara, cat si partea interioara a plantelor.

Fungicide biologice

Fungicidele biologice sunt produse din organisme vii sau derivate din acestea, cum ar fi bacterii, fungi benefici, sau extracte din plante. Acestea actioneaza prin competitie cu fungii patogeni sau prin producerea de substante antimicrobiene. Fungicidele biologice sunt adesea preferate deoarece sunt mai prietenoase pentru mediu si pot fi utilizate in agricultura ecologica. Exemple includ Bacillus subtilis si Trichoderma.

Fungicide cu actiune lunga

SDHI este un acronim pentru inhibitorii de succinat dehidrogenaza, care sunt un tip de fungicide cu actiune lunga care interfereaza cu procesele energetice ale fungilor. Acestea sunt eficiente in controlul bolilor fungice rezistente la alte tipuri de fungicide si ofera protectie pe termen lung.

Utilizarea corecta a fungicidelor este esentiala pentru a evita dezvoltarea rezistentei la acestea in randul fungilor patogeni. De asemenea, respectarea instructiunilor producatorului, dozarea corecta si aplicarea la momentul potrivit sunt factori critici pentru eficacitatea fungicidelor. Agricultorii si gradinarii ar trebui sa se consulte cu specialisti in domeniu sau sa ia in considerare asistenta unui agronom pentru a face alegeri informate si pentru a utiliza aceste produse in mod responsabil.