Posted on

Fundatia unei case este elementul structural de baza care asigura stabilitatea si rezistenta in timp a constructiei. Exista diferite tipuri de fundatii utilizate in constructia caselor de locuit, iar alegerea potrivita depinde de caracteristicile solului, climatul local si designul casei. Acest articol iti va prezenta o varietate de tipuri de fundatii utilizate in constructia caselor si avantajele lor specifice. Iata principalele tipuri de fundatii pe care le poti intalni la casele de locuit.

Fundatia de beton turnat

Fundatia de beton turnat este una dintre cele mai comune si populare optiuni in constructia caselor de locuit. Aceasta implica turnarea unei placi continue sau a unor benzi de beton pe toata suprafata casei. Fundatia de beton ofera o stabilitate excelenta si poate rezista bine in fata presiunilor solului si a altor forte. Este potrivita pentru majoritatea tipurilor de soluri si poate fi utilizata in constructii cu subsol sau fara subsol.

Fundatia cu piloti de beton

Fundatia cu piloti de beton este o optiune ideala pentru solurile cu o capacitate de sustinere redusa sau cu instabilitate. Aceasta implica forarea sau baterea pilotilor de beton adanc in sol pentru a asigura o sustinere stabila pentru casa de locuit. Fundatia cu piloti de beton ofera o rezistenta excelenta la fortele laterale si poate fi utilizata in zone cu niveluri ridicate de apa subterana.

Fundatia cu santuri de beton

Fundatia cu santuri de beton este o optiune utilizata in special in constructiile cu subsol. Aceasta implica saparea unor santuri adanci in sol si turnarea de placi de beton la baza acestora. Fundatia cu santuri de beton ofera o sustinere puternica pentru constructie si permite spatii de locuit suplimentare in subsol. Este important sa se ia in considerare drenajul corespunzator pentru a preveni problemele legate de apa subterana. Pentru astfel de fundatii se folosesc mai multe tipuri de utilaje de constructii.

Fundatia cu grinzi si stalpi

Fundatia cu grinzi si stalpi este o optiune mai putin comuna, dar eficienta in anumite situatii. Aceasta implica construirea unor grinzi orizontale si a unor stalpi verticali pentru a sustine casa. Aceasta metoda este folosita in special in zone cu soluri instabile sau in constructiile pe zone umede. Fundatia cu grinzi si stalpi permite o buna ventilare a spatiilor sub constructie si poate fi mai putin costisitoare.

Ce sunt fundatiile?

Fundatia unei case este elementul structural de baza care sustine greutatea si transfera incarcarile structurii catre sol. Este o structura solida si rezistenta, construita in profunzime in sol pentru a asigura stabilitatea si siguranta cladirii. Fundatia este esentiala pentru a preveni tasarile si miscarile nedorite ale structurii, asigurandu-se ca aceasta ramane stabila si intarita pe termen lung.

Este important sa respecti planul de constructie pentru a face o fundatie corect. Arhitectul vine cu indicatii clare in ceea ce priveste fundatiile pe care ai obligatia legala sa le respecti. De asemenea, va trebui sa tii cont de o varietate de aspecte in momentul in care construiesti fundatiile, cum ar fi firmele furnizoare de materiale si tot ce tine logistica.