Posted on

Atunci cand cumparati monitoare de la dab-it.ro cu diagonal de 24 de inch Dell sau Asus , cea mai buna solutie este aceea de a verifica rezolutia astfel incat sa va asigurati ca faceti cea mai buna alegere. Punctul favorabil actual pare sa fie rezolutia QHD (2560 x 1440). Cu monitoare de pana la 32 de inchi, vedeti o densitate buna a pixelilor si o imagine detaliata care nu este prea dificil de gestionat pentru placile grafice cu pret mediu.

Daca doriti o viteza maxima care sa nu fie prea solicitanta pentru GPU-ul dvs., FHD (1920 x 1080) ofera cele mai mari rate de cadre (nu veti gasi astazi monitoare de gaming cu rezolutie mai mica). Dar evitati sa extindeti aceasta rezolutie peste 27 de inchi, deoarece este posibil sa observati o scadere a calitatii imaginii, pixelii individuali deranjati fiind vizibili.

Cerintele minime ale placii grafice variaza in functie de joc, dar daca intentionati sa cumparati un monitor pentru jocuri la rezolutie QHD (si nu doriti sa fiti nevoit sa reduceti setarile din joc la nivel scazut), veti dori cel putin un GeForce RTX 3060 Ti sau Radeon RX 6800.

Cum va puteti juca 4K?

Jucatorii 4K ar trebui sa gaseasca cea mai rapida placa video pe care si-o pot permite. GeForce RTX 3070 ar putea fi suficienta pentru jocuri mai usoare sau daca dezactivati unele setari, dar GeForce RTX 3080/3090 sau Radeon RX 6800 XT sau Radeon RX 6900 XT ar fi mai bune.

Ce fel de panou am nevoie? TN vs. VA vs. IPS

Exista trei tehnologii LCD majore utilizate in monitoarele PC de astazi: nematic rasucit (TN), aliniere verticala (VA) si comutare in plan (IPS). Fiecare are mai multe variante care ofera avantaje diferite. Nu vom intra in complexitatea modului in care functioneaza aceste panouri diferite.

TN este cel mai rapid – are  timpi de raspuns mici, cele mai mari rate de reimprospatare, estompare minima a miscarii. Va are intarziere scazuta la intrare si de  obicei, cei mai lungi timpi de raspuns. TN are cele mai proaste unghiuri de vizualizare si cea mai proasta culoare in timp ce VA        vine cu unghiuri de vizualizare de obicei mai bune decat TN, mai proaste decat IPS. IPS are culoare buna, cel mai bun contrast si cea mai buna adancime a imaginii.

Contrastul este cel mai important factor in calitatea si fiabilitatea imaginii (5.000:1 este mai bun decat 1.000:1). Ca atare, consideram ca panourile VA ofera cea mai buna calitate a imaginii dintre VA, IPS si TN.

Am analizat o multime de ecrane TN care ar putea concura cu afisaje IPS si VA mai scumpe. In timp ce perceptia generala este ca TN ofera culori si contrast mai putin precise decat panourile VA si IPS, exista sansa sa nu observati diferenta. Multe monitoare de jocuri folosesc panouri TN pentru viteza lor. Am descoperit ca si calitatea culorii difera in functie de pret mai mult decat in ​​functie de tehnologia panoului.

Prin urmare, cea mai buna solutie este sa analizati calitativ toate aceste informatii inainte de a alege.