Posted on

Materialul din care este facut parul se numeste keratina. Dar se ascund unele secrete in spatele termenului, samponului, balsamului si spray-ului cu proteina din fibre. Keratina face parul mai fin si mai puternic.

Structura exterioara a parului este responsabila pentru structura sa interioara – si consta in mare parte din blocuri proteice. Acestea fac patul sa fie mult mai puternic si mai stralucitor.

Keratinele sunt proteine ​​si elementele de baza ale fibrei de par. Conexiunile proteice sunt de la cele mai fine fire, care se impletesc de mai multe ori, se conecteaza pentru a forma fibrile mici (microfibrile) si apoi se asambleaza din nou pentru a forma macrofibrile. Prin urmare, cheratinele construiesc asa-numitul strat de fibre (cortex) si umple zona dintre pulpa parului si cuticula.

Fiecare par este format din 90% din aceste molecule speciale de proteine. Restul este alcatuit din apa, pigmenti si lipide (grasimi naturale). Cheratinele se gasesc si in unghiile de la maini si unghiile de la picioare, precum si in piele, unde garanteaza rezistenta.

Cat de elastic si de rezistent este parul depinde doar de cat de intacta este structura trunchiului sau de fibre. Deoarece aceasta consta din keratine, proteinele parului au o functie esentiala – sunt in acelasi timp foarte rezistente la tractiune si in acelasi timp elastice si flexibile. Nu sunt solubile in apa si au o rezistenta ridicata la influentele externe.

Ceea ce distinge cheratina si creatina una de cealalta este mult mai mult decat o asemenare a cuvintelor. Creatina este o substanta care se gaseste in celulele musculare si este adesea utilizata ca supliment alimentar pentru sportivi. Deci creatina intareste muschii, keratina intareste parul.

Desi proteinele parului sunt extrem de rezistente, stresul extern le poate afecta pe termen lung. Apar mici goluri de keratina, parul isi pierde incet rezistenta si supletea. Anumite tehnici de coafare promoveaza aceasta pierdere de keratina.

Agentii reducatori patrund in interiorul parului si deschid legaturile existente intre lanturile de keratina. Cu fiecare aplicare, proteinele si lipidele sunt eliberate din par. Parul isi pierde rezistenta la tractiune in general. Colorarea si decolorarea , precum si coafarea de zi cu zi cu placa de indreptat deterioreaza si stratul de keratina.

Lumina soarelui si radiatiile UV pot avea o influenta asupra structurii parului lung de-a lungul anilo si pot provoca defalcarea keratinei.

Keratina este utilizata ca ingredient de inalta calitate in industria cosmetica. Din motive intemeiate. Sampoanele , balsamurile si tratamentele pentru par cu keratina lichida ajuta la mentinerea unei structuri sanatoase a parului si la reconstruirea parului deteriorat. Lacunele din structura naturala a keratinei pot fi inchise, suprafata parului pare mai puternica, mai neteda si mai moale. Cele mai bune produse pentru hidratarea parului sunt acestea, din marca Kemon, ce redau stralucirea acestuia.

Exista nu numai produse de ingrijire a parului, ci si produse de coafura cu keratina. Acestea ofera o tinuta de lunga durata si in acelasi timp protejeaza parul de stresul posibil in timpul coafarii. Un tratament cu keratina promite netezirea cu efect pe termen lung.