Posted on

Un climat rece nu opreste generarea de energie de la panourile solare. Celulele solare functioneaza si pe vreme rece. Dar productia de energie este in general mai mica in timpul iernii comparativ cu vara din cauza zilelor mai scurte. Panourile solare au nevoie de lumina soarelui, nu caldura, pentru a produce energie. Ele produc electricitate chiar si la temperaturi sub inghet, atata timp cat se confrunta cu lumina soarelui. Daca panourile solare performeaza slab in regiunile reci si inzapezite, aceasta se datoreaza doar calitatii si instalarii lor. Elementele meteorologice in timpul iernii nu reduc calitatea, eficienta si durabilitatea celulelor solare. Au dovedit ca functioneaza mai eficientla temperaturi mai reci decat in ​​zilele toride de vara. Cu sisteme solare termice pe timpul iernii vei obtine o serie de avantaje considerabile.

Zapada de pe panourile solare opreste producerea de energie electrica?

Nu. Prezenta zapezii pe panourile solare nu opreste generarea de energie electrica, deoarece producatorii de energie solara isi proiecteaza produsele sa reziste la diferite clime si elemente meteorologice, inclusiv zapada, vant, grindina si ploaie. Isi testeaza panourile pentru durabilitate, calitate si eficienta inainte de a le vinde. Panourile solare fotovoltaice genereaza energie in zonele geografice inzapezite si reci. Poti cumpara panouri solare care sa fie eficiente pe orice vreme.

Razele ultraviolete ale soarelui pot ajunge la panourile solare printr-un strat subtire de zapada si pot continua sa produca electricitate. Vantul poate indeparta rapid acumularea usoara de zapada. Dar ninsorile abundente pot reduce generarea de energie, cel putin, pana cand zapada se desprinde de pe panouri. Sistemele de energie solara de pe acoperis sunt de obicei instalate cu fata spre sud, la o inclinare de 30-45 de grade, ceea ce poate ajuta zapada sa coboare de pe panouri. Celulele solare fotovoltaice beneficiaza si de zapada, deoarece se leaga de praf si murdarie si le indeparteaza de pe suprafata lor pe masura ce zapada se topeste si le creste eficienta. Murdaria si praful sunt cei mai frecventi vinovati de producere redusa de energie a sistemelor de energie solara.

Cum sa cureti panourile de zapada?

Cel mai bine este sa asteptati ca o ninsoare abundenta sa alunece singura, in loc sa o indepartati, deoarece exista un anumit risc de a razui si de a deteriora panourile solare de pe acoperis in timpul deszapezirii. Insa daca zapada este abundenta si dureaza prea mult ca aceasta sa cada singura, este indicat sa angajezi deszapezitori  specializati care stiu sa lucreze la inaltime si sa foloseasca unelte sigure pentru a scapa de zapada.

Daca doriti sa indepartati singur zapada de pe panourile solare, una dintre modalitatile comune de a face acest lucru este folosirea unei greble de acoperis cu un cap moale. Nu folositi o grebla metalica pentru a curata zapada de pe panouri deoarece le va zgaria si le va deteriora suprafata.

O alta optiune este utilizarea aerului cald pentru a ajuta zapada sa se topeasca, de exemplu, prin atasarea furtunurilor lungi de aer din plastic sau a conductelor din plastic, cum ar fi conductele din PVC, la o suflanta de frunze.

O alta metoda este spalarea zapezii cu un furtun de gradina pentru a o ajuta sa se topeasca mai repede. Cu toate acestea, aplicarea acestei abordari la temperaturi sub zero poate creste riscul de a transforma apa in gheata.