Posted on

Brazii de Crăciun artificiali devin din ce în ce mai populari pentru familii. Sunt văzuți ca fiind convenabili, deoarece nu lasă ace și pot fi reutilizați an de an. Unii vin chiar cu lumini pe încorporate! Dar merită comoditatea unor brazi artificiali ieftini? Descompunem știința și avantajele și dezavantajele pomilor de Crăciun sintetici pentru a vă ajuta să aveți un Crăciun sănătos și durabil!

Substanțe chimice toxice în brazi artificiali ieftini

Majoritatea brazilor artificiali sunt fabricați folosind un plastic numit clorură de polivinil (PVC). PVC este o sursă majoră a uneia dintre cele mai cunoscute substanțe chimice care perturbă endocrinele (acestea supără modul în care hormonii sunt fabricați și distribuiți în corpul nostru). Este folosit pentru a înmuia plasticul, dar are multe efecte negative asupra sănătății.

În plus, plumbul este adesea folosit pentru a stabiliza și a face PVC-ul mai ușor de lucrat. Particulele de plumb pot fi eliberate din pomii artificiali și în timp. Riscul de expunere al pomilor artificiali este mai mic, dar este cu siguranță posibil.

În cele din urmă, pomii artificiali au adăugați ignifugi pentru a preveni incendiile. Deși cu siguranță nu ne dorim incendii, substanțele ignifuge chimice pot provoca probleme de sănătate.

Sustenabilitatea unor brazi de Crăciun artificiali

Deoarece pomii artificiali sunt din plastic, care este un produs pe bază de petrol, nu sunt deosebit de buni pentru mediu. Pe lângă cererea crescândă de combustibili fosili, ciclul de viață al PVC-ului este deosebit de murdar, motiv pentru care multe grupuri de mediu au atras atenția asupra cât de rău este pentru mediu PVC-ul.

Procesul de fabricație, precum și arderea sau depozitarea deșeurilor de PVC (la sfârșitul vieții sale), eliberează un grup chimic numit dioxine. Expunerea la dioxine poate provoca de asemenea probleme de sănătate. Mai mult, majoritatea brazilor artificiali sunt produși în străinătate și importați, astfel încât există și taxe de transport și ambalare pentru mediu.

Dar ce zici de reutilizarea pomilor de Crăciun artificiali? Se pare că familiile reutilizează în medie un brad doar mai puțin de un deceniu (de multe ori mult mai puțin)! Există noi stiluri de pomi sau se deteriorează în timp. Și apoi ajunge în depozitul de deșeuri (nu există o modalitate reală de a recicla pomii de Crăciun artificiali). Aceasta este o povară de mediu destul de grea, pe termen lung.

Ce să faceți dacă aveți deja un brad artificial ieftin de Craciun

brad artificial ieftinNu intra în panică! Dacă sunteți proprietarul unui pom de Crăciun artificial din PVC, puteți lua măsuri de precauție pentru a reduce expunerea familiei la plumb.

1. Când primiți pomul artificial, lăsați-l să se aerisească afară sau în garaj înainte de al aduce înăuntru!
2. Încercați să folosiți mănuși atunci când manipulați pomul și spălați-vă mâinile înainte de a mânca.
3. Nu lăsați copiii să se joace cu pomul. După ce veți decora pomul, lăsați-l doar așa, un decor! Și, bineînțeles, spălați mâinile copiilor înainte să mănânce.
4. Aspirati regulat cu un filtru HEPA. Acest lucru va asigura că orice substanțe chimice sunt aspirate!

Ce să căutați la un pom de Crăciun artificial

Dacă în prezent nu sunteți pentru un brad natural ci pentru unul artificial, luați în considerare cumpărarea unui pom din polietilenă (PE) sau polipropilenă (PP). Aceste materiale plastice sunt mai sigure decât PVC-ul, cu mai puține șanse de contaminare cu plumb și mai puțin aditivi.

Consultați producătorul, deoarece există mulți pomi care sunt un amestec de PVC și aceste materiale plastice mai sigure. Încercați să obțineți un brad cu un procent cât mai mare din plastic din polietilenă sau polipropilenă. De asemenea, puteți căuta brazi artificiali de la un comerciant cu amănuntul care are o politică chimică bună cum ar fi BraziCraciun.net (Vezi aici mai multe detalii)
, care vă poate oferi o liniște sufletească asupra materialelor și durabilității achiziției.