Posted on
Conceptul de casa eco pasiva, independenta termic, e din ce in ce mai prezent si pe meleagurile romanesti.
Prin ce se distinge o casa eco pasiva de o casa obisnuita?
Intr-o casa eco pasiva pierderile de energie sunt reduse la minim prin folosirea de materiale de constructie cu calitati termoizolante foarte bune, iar sistemul de ventilatie al unei case eco pasive permite recuperarea cu o eficienta de cel putin 70% a caldurii si refolosirea ei pentru incalzirea aerului proaspat sau a apei.
Acoperirea necesarului de energie se face, pe cat posibil, folosind surse de energie neconventionale (energia solara, energia eoliana, energia geotermala, etc.) care asigura o mare independenta energetica.
Avantajul imediat pentru proprietarul unei astfel de case sunt facturile reduse, sau chiar inexistente, pentru plata energiei termice sau electrice.
Un alt avantaj, de care beneficiem cu totii, este conservarea mediului inconjurator, prin reducerea dioxidului de carbon eliminat in atmosfera de catre sistemele conventionale de incalzire. Sa nu uitam si faptul ca resursele energetice conventionale sunt limitate.
Casa pasiva antiseismica Folex
Faptul ca beneficiarii si constructorii romani devin tot mai interesati de aceste aspecte nu poate decat sa ne bucure. Satisfactia este si mai mare atunci cand gasim antreprenori romani dispusi nu doar sa construiasca case pasive ci sa si investeasca in cercetarea si producerea materialelor de constructie pentru acestea!
In materialul urmator va prezentam solutiile de realizare a unei case pasive si antiseismice propuse de firma Folex din Aiud. Constructiile sunt realizate din elemente modulare tip BSF, compuse dintr-un bloc de spuma poliuretanica cu o densitate medie de 40kg/mc, incluzand o retea de goluri. Fiecare tip de element modular este placat cu panouri din gips carton, fibra de sticla, in functie de domeniul de utilizare.
Boltar poliuretanic Folex Sectiune boltar poliuretanic Folex
Pentru obtinerea structurii de rezistenta, elementele modulare tip BSF se monteaza pe suprafata suport prevazuta cu elemente de ancoraj. Peretii se obtin prin teserea elementelor modulare tip BSF, rezultand o retea de goluri in care se monteaza carcasele de armatura-dimensionate conform unui calcul structural, in care se toarna beton.
Planseele sunt realizate montand pe post de cofraje elemente modulare tip BSF intre grinzi metalice profil T.
Sectiune perete. Elementele modulare tip BSF se livreaza in sistem paletizat, fiecare bloc in parte fiind numerotat conform proiectului de executie al constructiei. Elementele modulare tip BSF sunt destinate realizarii peretilor portanti, interiori sau exteriori la constructii civile, comerciale si industriale, precum si la cladiri cu caracter rezidential, cu un regim de inaltime ce se va stabili de catre proiectant.
“Am facut teste de rezistenta la Timisoara, care au aratat ca o astfel de structura poate sustine in conditii de rezistenta optime o cladire cu 20 de etaje”, afirma Laurentiu BREAZ, inventator si dezvoltator al modulelor FOLEX BSF.
Un alt produs al firmei FOLEX, destinat izolarii exterioare a constructiilor, este panoul prefabricat FOLEX PSFIE. Acesta este compus dintr-un bloc de spuma poliuretanica care poate fi placat cu placi din gips carton, fibra de sticla, fibrociment, placi OSB, lemn, hartie sau carton, in functie de domeniul de aplicare si de necesitate.
Placa Izolatoare Folex. Avantajul spumei poliuretanice il constituie faptul ca prezinta o conductibilitate termica mai mica cu 65% decat polistirenul. Avand o structura celulara inchisa, spuma poliuretanica este mai rezistenta impotriva apei, chiar si a apei sarate, parazitilor si acizilor diluati. Pe termen lung, spuma poliuretanica rezista la temperaturi cuprinse intre 40 grade C si +100 grade C. Totodata aceste elemente confera un grad ridicat de izolare fonica.
In ceea ce priveste captatorul solar paraboloid produs de firma FOLEX, acesta este o optiune fiabila in ce priveste optiunile alternative si ecologice de producere a agentului termic. Foloseste o energie care inca in Romania nu a fost exploatata la maxim si care este la indemana tuturor: lumina de la SOARE.
Captatorul consta intr-o oglinda de forma parabolica (asemeni unei antene satelit), care, dotata cu un sistem automat pe baza de senzori, urmareste si focalizeaza reflexia luminii in corpul focar (calculat in functie de dimensiunea oglinzii). Prin acest focar este circulat agentul termic, care astfel se incalzeste.
Elementul inovativ in tot acest sistem este insusi dispozitivul automat de detectie si urmarire fotovoltaica a soarelui, care permite dublarea randamentului fata de un captator solar fix. Circuitul inchis, dotat cu schimbator de caldura, creste randamentul, o oglinda de 4 metri in diametru (aprox. 10 metri patrati suprafata de reflexie), poate genera in Romania pe parcursul unei zile insorite in jur de 1000 litri de apa la 90 grade Celsius.
Consumul total de energie electrica al unui paraboloid cu diametrul de 4 metri ajunge la 40 W/ora, energie ce poate fi obtinuta prin montarea pe cadrul panoului a unui mini-panou fotovoltaic, ce poate acumula cu usurinta energia electrica necesara deplasarii panoului.
In viitorul apropiat, aplicabilitatea dispozitivului paraboloid va fi transpusa intr-un mediu mult mai larg de aplicatii, momentan fiind disponibila doar solutia de transformare de energie solara in energie termica.
Case din lemn eco rezistente la cutremur si foc