Perspectiva extracției dentare îi sperie întotdeauna pe pacienți. Din fericire, atâta timp cât există o rădăcină, este posibil să restaurezi un dinte chiar și în cazuri deosebit de dificile, atunci când umplerea este imposibilă sau impracticabilă. În aceste scopuri, sunt instalate coroane dentare, adică proteze care repetă forma dinților.
Coroane dentare din ceramică
Coroanele dentare din ceramică completă fără cadru metalic arată cel mai natural. Ceramica transmite lumina prin ea însăși și este practic indistinctă de smalț. Principalele calități pozitive ale designului sunt aspectul estetic și sunt hipoalergenice. Sunt perfecte pentru pacienții al căror corp reacționează alergic la un corp străin metalic. Chiar și un dinte natural poate fi acoperit cu o coroană complet ceramică. Acestea sunt instalate pe incisivii frontali, care suportă mai puțin stres. Cele mai bune coroane pentru dinți sunt realizate din ceramică presată, care are o densitate mai mare. Cu toate acestea, protezele sunt adesea așezate pe dinții de mestecat, a căror bază este din zirconiu.
Coroane dentare metalice
Instalarea coroanelor dentare metalice oferă multe avantaje. Sunt confortabile, durabile, au un efect negativ minim asupra dinților sănătoși adiacenți, sunt rezistenți la coroziune, au rezistență ridicată și biocompatibilitate. Principalul lor dezavantaj este aspectul inestetic, și din acest motiv, coroanele metalice nu sunt instalate pe dinții din față. Dar sunt minunate pentru a mesteca. O contraindicație pentru instalarea coroanelor dentare metalice sunt alergiile la anumite tipuri de metal, precum și riscul unui efect galvanic.
Coroane metalice pe suport de zirconiu
Coroanele metalice pe suport de zirconiu au o parte albă, opacă. Sunt mai scumpe și mai greu de fabricat, dar din punct de vedere estetic, sunt aproape la fel de bune ca ceramica solidă. Nuanța cadrului poate fi potrivită cu culoarea naturală a dinților. De ce este nevoie de asta? În timp, guma scade în volum, și acest proces se numește recesiune. După câțiva ani, marginea coroanei va deveni goală sau va începe să strălucească prin gingie. Dar dacă atât cadrul, cât și suprafața ceramică sunt potrivite cu culoarea dinților, coroana va rămâne invizibilă. Coroanele pe suport de zirconiu sunt bune atât pentru dinții anteriori, cât și pentru cei din spate.
Dacă dintele este complet distrus, se recomandă instalarea unui implant, pe care se face și o coroană după un timp. Când, dintr-un anumit motiv, este imposibil să se instaleze un implant, se realizează o punte dentară susținută de 2 dinți adiacenți. Medicul dentist de la clinica dentară Dentocare București recomandă instalarea unei coroane dacă, în timpul examinării și tratamentului, s-a descoperit că: dintele este rupt, uzat sau distrus de carii cu mai mult de ½; există imperfecțiuni vizuale în dentiție – diasteme, dinți prea strâmbi sau rari; dintele este „mort” – nervii au fost eliminați din rădăcini și nu există o nutriție normală a țesuturilor; dintele este supus unei abraziuni crescute; funcția dentiției este absentă și afectată. Medicul stomatolog recomandă ce tip de proteză dentară sau coroană dentară trebuie plasată. El este ghidat de poziția dintelui deteriorat, de gradul de distrugere, de implant, de tabloul clinic general și de dorințele pacientului.